Monitoring

Monitoring

De energiemonitoring is een registratie- en analysetool voor energie- en waterverbruik, die onder andere de mogelijkheid biedt :   

  • om anomalieën op te sporen (waterlek, nachtverbruik, …),
  • om de instellingen van de installaties te optimaliseren,
  • om de impact te meten van de gerealiseerde investeringen/renovaties.  

Het EnergieID-platform is een gratis tool voor energiemonitoring. Het is eenvoudig en snel in gebruik. U geeft elke maand de stand van uw meters in via uw telefoon, tablet of computer en de software zal automatisch grafieken genereren die de evolutie tonen van uw energieverbruik. Voor het verbruik dat verband houdt met de verwarming kan de software de klimaatfactor in rekening brengen om uw verbruik te vergelijken bij vergelijkbaar weer. Het platform biedt ook de mogelijkheid om het verbruik van uw gebouwen onderling te gaan vergelijken. Hieronder vindt u nota’s die werden opgemaakt door Bruxeo waarin u wordt uitgelegd hoe u uw account kunt aanmaken en die u tips geven om het platform zo goed mogelijk te gebruiken.

Monitoring

Er bestaan trouwens monitoringsystemen voor het energieverbruik die automatisch de meterstand doorgeven (om de 5 tot 10 minuten). Deze systemen zijn sterk ontwikkeld en hun prijs werd de voorbije jaren democratischer, waardoor ze toegankelijk werden voor kleine en middelgrote structuren. Ze zijn compatibel met EnergieID en kunnen die dus vereenvoudigen en/of een aanvulling vormen hierop.

Bruxeo deed een kleine marktstudie van de monitoringsystemen. Bepaalde systemen bieden de mogelijkheid om een eenvoudige monitoring te doen, bijvoorbeeld het automatisch en op afstand doorgeven van het verbruik geregistreerd door een computer, terwijl andere systemen een meer geavanceerde monitoring bieden, met bijvoorbeeld de mogelijkheid om specifieke metingen te doen per elektriciteitscircuit, per verwarmingsketel, ventilatiegroep, of om het percentage eigen verbruik van de energie geproduceerd door zonnepanelen te verbeteren.

U kunt hierna de samenvatting vinden van de marktstudie die Bruxeo uitvoerde.

De energieadviseurs van Bruxeo kunnen u trouwens begeleiden bij de keuze van het systeem dat het best geschikt is voor uw gebouw en uw behoeften.

Webinar "Energiemonitoring" - 2020

Smappee
Dapesco